Principalele caracteristici ale P.V.C.-ului il recomanda ca un material extrem de durabil care ofera importante beneficii atat economice cat si ecologice, pe care le enumeram mai jos:
Rezistenta la conditii climatice: PVC-ul asigura o buna rezistenta la atacul bazelor, acizilor neoxidanti, sarii, alcoolilor, grasimilor si uleiurilor minerale. Ca rezultat, profilele PVC pentru ferestre se comporta excelent sub majoritatea conditiilor agresive de clima (zonele de coasta sau zonele industriale abundent poluate, de exemplu). In orice caz PVC-ul este sensibil la solventii clorinati, benzen, toluen, xilen, acetona, esteri si, in cantitati mai mici, la acizi oxidanti (dar, ca o regula generala, un profil de fereastra nu vine in contact cu astfel de produse). Toate aceste teste au aratat excelenta rezistenta la imbatranire. Aceasta rezistenta duce la o buna conservare a culorilor originale si a proprietatilor fizice.
Protectia la foc: PVC-ul are o buna rezistenta la foc deoarece contine clor. Temperatura ceruta pentru ca PVC-ul sa ia foc este cu mult mai mare de 150oC decat cea ceruta pentru lemn. Odata aprinse, majoritatea profilelor PVC folosite in cladiri se sting singure. Ele pot, oricum, continua sa arda in combinatie cu alte materiale. Cu toate acestea, caldura raspandita de PVC este mai mica decat cea raspandita de alte materiale plastice si de lemn. Deci folosirea PVC-ului in loc de lemn reduce riscul incendiului si de asemenea, viteza cu care se poate propaga. Aceasta combinatie a proprietatilor conduc aplicatiile din PVC spre cea mai buna categorie a materialelor organice pentru prevenirea incendiilor.
Rezistenta la produsi chimici: Lista cu produsele chimice la care P.V.C-ul poate rezista este foarte lunga si aceasta se poate pune la dispozitie celor interesati, la cerere.
Proprietati antifungicide: Nu permite dezvoltarea mediilor bacteriologice pe acest tip de material, fiind recomandat in spitale, industria alimentara, etc.
Intretinere usoara: P.V.C.-ul este extrem de usor de curatat, datorita suprafetelor netezi si lipsite de porozitati folosind un detergent usor dizolvat in apa
Izolare termica
Izolarea fonica
Rezistenta la soc: Aceasta proprietate este data aparent de testele realizate pe profile la temperaturi variate. Aceste teste trebuie sa reproduca cat mai exact posibil constrangerile la care sunt supuse profilele in practica.
Comportarea la caldura: Corespondenta PVC-ul la rezistenta la deformatie sub actiunea caldurii este definita prin temperatura punctului de inmuiere Vicat. Acesta temperatura este in jur de 820oC (masurata la 50 N in ulei de siliciu).
Confortul de locuit: Permeabilitatea la aer este o proprietate a unei ferestre inchise de a permite aerului sa treaca direct cand exista o diferenta de presiune. Testul relevant este reprodus de doua ori (o data inainte si o data dupa testul obturatorului). In ambele cazuri, permeabilitatea la aer este determinata pentru o presiune pozitiva si una negativa. Aceasta permeabilitate la aer, exprimata in m.cubi / ora impartita prin lungimea deschiderii muchiilor (m.cubi / ora pe metru a deschiderii muchiilor) este declarata intr-o diagrama dupa presiune, exprimata in Pascali. Trei teste au fost realizate sa defineasca rezistenta fizica la vant: testul de deformatie, testul presiunii pozitive si negative repetate (pulsatiile) si testul de siguranta.
Conservarea mediului: Productia si prelucrarea PVC-ului cauzeaza cu greu vreo stricaciune mediului. Desi sarea este prezenta in cantitati nelimitate pe planeta noastra, petrolul, pe de o parte, este o materie prima comparativ rara. Oricum, productia de PVC-ului cere numai 43% petrol in timp ce majoritatea altor materiale plastice sunt derivate 100% din produse petroliere. In plus, materialele plastice reprezinta numai 4% din consumul de petrol.
O balanta ecologic favorabila: Cercetarea stiintifica realizata pe plan international a aratat ca profilele PVC sunt din punct de vedere ecologic o alegere responsabila pentru fabricarea ferestrelor si usilor. Intr-adevar, durata de viata a ferestrelor si usilor din PVC este de doua ori mai lunga decat a unei ferestre de aluminiu si de trei ori mai lunga decat a ferestrei din lemn. Costurile energiei pentru fabricarea unei ferestre din aluminiu sunt aproape de trei ori mai mari decat a unei ferestre din PVC. Pentru o fereastra din lemn, costurile energiei sunt cu 5% mai mari decat pentru o fereatra din PVC. Nu numai ca PVC-ul reduce costurile energiei dar, in plus, poate fi reciclat 100%.
Balanta ecologica este suma elementelor pozitive si negative pentru mediu. Acesta balanta este considerata a fi favorabila sau nefavorabila pe baza consumului de energie si evitarea poluarii. Deci, lemnul pentru a fi folosit pentru ferestre trebuie sa fie doborat, transportat, taiat, cioplit si incleiat si apoi, odata ajustat, trebuie sa fie tratat si vopsit cu regularitate ca sa opreasca putrezirea si sa-i mentina aparenta estetica. Toate aceste operatii cer energie sau afecteaza mediul intr-un fel sau altul. Combinatia tuturor acestor factori confirma ca PVC-ul are o balanta ecologica favorabila. Firmele producatoare de profile recupereaza regulat surplusul de la diferitele unitati de extruziune si resturi de taiere de la fabricantii de ferestre. Acest material imens este reciclat pentru a produce profile care vor fi apoi imprimate sau infoliate cu un strat acrilic Data fiind rezistenta lor excelenta la clima, ele sunt perfect corespunzatoare sa fie folosite si ca mobilier in orase sau parcuri
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.